SiteLock
Livre du mois Le Petit futé Kinshasa 14,95 € Communiqué de presseGuide Kinshasa 2017 (petit futé)Neocity
Boek van de maand Zoon in Congo 15% korting + gratis verzending Zoon in Congo Lanoo Uitgeverij
   Webmasters Delcol Martine Eddy Van Zaelen De webmaster Delcol MartineEddy Van Zaelen
  Helpt U mee en stuur je ons uw boeken in ruil voor een publicatie op de site  Sponsor Site
Kasai Rencontre avec le roi des Lele Kasaï , rencontre avec le roi Prix exclusif Grâce a Congo-1960 Sans limite de temps 29.80 € frais de port inclus  -Editeur Husson
L'état indépendant du congo a la recherche de la vérité historiquecongo 1957-1966 TémoignageLes chemins du congoTussen vonk en omroep , draadloze communicatie in België en CongoLeodine of the belgian CongoLes éxilés d'IsangiGuide Congo (Le petit futé)Congo Ya Kalakala, avec mes remerciements a Mr Paul DaelmanCongo L'autre histoire, avec mes remerciements a Charles LéonardL'Héritage des Banoko , avec mes remerciements a Mr. Pierre Van BostL'année du Dragon avec mes remerciements a Mr Eddy Hoedt et Mr Peeters Baudoin

Document het leven in Congo

Hoe vrouwen het dagelijks leven werden voorgeschreven

Een oud manuscript die ik tegenkwam:

Raadgevingen voor de vrouw in Congo" (P. Ryckmans Eregouverneur en A. Buisseret Minister van koloniën)

Uitgegeven door "De unie der vrouwen in Belgisch-Congo en Ruanda-Urundi" onder de hoge bescherming van het ministerie van Koloniën. (uitgeverij L.Cuypers - Brussel PVBA 1956)

Hieronder enkele uittreksels

Het woningvraagstuk

Biedt geen enkele moeilijkheid voor de personen van de staat of van de private maatschappijen. Dikwijls gebeurt het dat de laatst aangekomen zijn beurt moet afwachten en een onderkomen krijgt in een voorlopige woning of zelfs een hotel.(voor deze gevallen is er een speciale vergoeding voorzien) Alles is voorzien in de steden of centra.... Het is vooral in de brousse dat men vindingrijk moet zijn en alles weten te gebruiken wat ter plaatste is. Men treft in de brousse zeer mooie villa's maar ook gewone bakstenen huizen met een dak van stro of gegolfd plaatijzer, waar de grond bedekt is met cement en de muren bestreken met al dan niet getinte witkalk. (De keuken is dikwijls buiten de woning gelegen en met deze verbonden door een overdekte gang. Aangrenzend de waterreservoirs, houtbewaarplaats, waterverwarmer en de broodoven)

De inrichting van uw huis

Het heeft geen zin naar Congo een Europees ensemble over te brengen dat niet past bij de sfeer aldaar. Het is in de brousse en in het bijzonder bij rondreizenden werknemers, dat de vrouw zich moet ontpoppen als de "fee van de woning" een niet altijd mooi huis, een verblijfplaats tussen twee etappen in of een vaak niet bijster vriendelijk maar daartegenover soms op een schitterend panorama uitziend gastenhuis, moet ze kunnen omtoveren in een lieflijk tehuis. Een paar katoentjes, een pot verf, wat goede smaak, vindingrijkheid, een zeer grote dosis goede wil, een sportief en vrolijk gemoed, dat van het leven houdt en zich weet te schikken in alle toestanden, dat is nodig om een wereld te scheppen van geluk.

Huisraad

De meubelen worden doorgaans door de Staat of de private ondernemingen verschaft. (Voor uw vertrek gelieve wel U op de hoogte te stellen de inrichtingsvoorwaarden verschillen volgens de werkgever) Vele huizen hebben muurkasten, die de kasten in de kamers gunstig vervangen. Ze voorkomen het scheppen van hoeken, waar spinnen en andere even ongewenste gasten huizen. Gaande van de grond tot het plafond. De granito- plateelwerk- of cementenvloeren worden geboend en soms ook wel eens met kleurboenwas, die er een zeer mooie glans aan geeft. versierd met karpetten geeft het een vrolijke tint aan.

De slaapkamer:

Voor de kinderen zullen we uitdrukkelijk zijn men MOET het bed omringen met een muskietentule en erop letten dat deze tule steeds rein is en in ongeschonde staat. Laat ze niet op de grond hangen maar stopt ze onder de matras zodra het kind te bed ligt. De matrassen moeten hard zijn en wasbaar. De schuimrubber matrassen zijn uitstekend maar heel duur. Daarentegen vormen de kapokke van plaatselijke herkomst en het katoen, uit de katoenstreken het ideale vulsel voor de matrassen, kussens, zetels. Geef de voorkeur aan wollen dekens, in de evenaarsprovincie heeft men er minstens een per bed nodig. In hoge streken tot drie.

De badkamer:

Kan heel gerieflijk zijn maar ook kan het zijn dat U zich tevreden moet stellen met een tafel en waskom. Voor wat de badkuip betreft ... het komt voor dat deze heel primitief is; ze kan zelfs vervangen worden met een emmer-stortbad, nog veel in gebruik in de brousse.

De keuken

U moet u echter niet verwonderen nog grote fornuizen te vinden in metselwerk met plaatijzer, gedeeltelijk als broodoven ingericht.Het zal u wel effe doen lachen men verkoopt er keukenfornuizen op petroleum of mazout. Geef de voorkeur aan aluminium keukenbatterijen zonder houten of ebonieten stelen (de boy zou ze in een minimum van tijd verbranden) De gastvrijheid is in Congo een plicht voorzie u van genoeg vaatwerk in voldoende hoeveelheid. Een frigo is een onmisbaar instrument je kan ze vinden gedreven op electriciteit of mazout. De bedienden verkiezen een kolenijzer ten opzichte van een elektrisch strijkijzer.

De verse levensmiddelen zijn

Hetzij van plaatselijke herkomst, hetzij aangebracht uit gunstiger streken (groenten uit Kivu, Boter uit Ruanda, of Katanga, Kenya). Hetzij ingevoerd uit België of Zuid Afrika, maar... tegen dure prijzen. koop deze produkten slechts als u eens een extraatje wilt doen maar denk niet dat U hiertoe verplicht bent om uw vrienden te verblinden

boter:

in de streken met fokkerijen levert de voorzieningen geen enkele moeilijkheid op doch elders ... dankzij de snellere vliegtuigen en beter uitgeruste koelwagens zijn de plaatsen waar het niet mogelijk is verse boter te vinden, zeer zeldzaam. In dit geval brengt het gebruik van boter in bussen een oplossing

melk:

een nog neteliger vraagstuk, maar voorzie u van genoeg melk in poedervorm of gekondenseerde melk.

De eieren:

kan men overal kopen bij de inboorlingen, maar het is voorzichtig ze op versheid te keuren (in een kom met water gelegd, blijven de verse eieren op de bodem, hoe meer ze omhoog komen, des te meer is hun kwaliteit te betwijfelen. Als ze boven drijven, moet men ze weigeren. De zwarten zijn aan dit onderzoek gewoon en worden er niet door gekrenkt. Als u heel verse eieren verlangt, houdt dan kippen.

Vlees:

De verdeling van geslacht vlees buiten de centra is nog beperkt. Daarentegen vindt men overal kleinvee. Aarzel niet een konijnenhok te maken in uw tuin.

Vis:

Bevindt zich in overvloed in sommige rivieren en stromen, in de meren en vijvers. Verschillende soorten zijn overheerlijk (o.a. de "tilapia", de "kapitein", de "Sankuru", opgepast voor de slijksmaak of en overvloed aan graten.

Gevogelte:

Aarzel niet kippen aan te schaffen van een verbeterd ras.

brood:

bak zelf u brood

Het wild:

In de jachtgebieden komen de antilopen, het wilde zwijn (phacochoerus), pluimwild zoals wilde eend, patrijs, tapganzen, gelukkig een afwisseling brengen in het menu.

Groenten en fruit:

Als u over een groot stuk grond bechikt, goede grond en voldoende water, zal het een plezier zijn een moestuin aan te leggen

Uw jams:

Men maakt er uitstekende met de vruchten uit uw streek (banaan, appelsien, kalebassen, maracoujas, goyavegelei) Watermeloen en meloenen worden geconfijt met behulp van azijn, je maakt er uitstekende moes met met groene manga. Maak niet teveel vermits er het hele jaar door vruchten zijn.

De conserven:

Het is voorzichtig conserven in huis te hebben. Ze zijn ook heel kostbaar (ze dienen alleen maar gebruikt te worden in geval van schaarste)

De dranken:

Om reden van het klimaat is het nodig meer vloeistof tot zich te nemen als in België. Vruchtensappen, limonade en spuitwater kan je met een beetje verbeelding zelf maken, en plaatselijke biersoorten zijn uitstekende dranken op voorwaarde er geen misbruik van te maken. Het water moet gekookt, gefilterd en afgekoeld worden. De thee en koffie warm of ijskoud zijn verfrissend; niet te veel van drinken, bij overdaad dan maken ze u alleen maar gauw zenuwachtig. De tafelwijn rood of wit versneden met spuitwater is een dorstlessende drank. In mandflessen van 10 liter is de prijs redelijk en men giet hem gemakkelijk over in schone (mooie) flessen.

Het borreluur:

Het borreluur is een van de grote verstrooiingen: men onthaalt op alcoholische dranken en vooral whisky. Opgepast overdrijf niet. De dokter zal u verder hieromtrent inlichten.

Next Leuke verhalen