Leuke Verhalen in Belgisch Congo

Een bambi die rookte ?

Leuke verhalen rond het leven in Belgisch Congo

 • Als mijn moeder haar proviand liet invoeren was de boy heel gelukkig, ze wisten allemaal dat mijn moeder daar vrijgevig in was, want ze deelde rijst, deegwaren en bloem aan haar bediende uit.

 • Een wit hemd die een beetje versleten was gooide ze opzettelijk in de vuilbak zodat de boy het mee naar huis kon nemen, "dat mocht maar stelen mochten ze niet", dat werd streng gestraft.

 • Mijn moeder vroeg aan de boy om het bad met javel te kuisen, hij weigerde omdat hij bang was dat zijn handen ook zo wit zouden worden als het bad.

 • Mijn broer had een bezigheid gevonden. Hij was al dagen aan het dubben en wou kost wat kost hagedissen vangen. Hij riep: "mama ik heb er bijna een", waarop zij kwam kijken. Ze dacht: "dat kan niet die zijn heel vlug en nooit te vangen", wat bleek het was een brilslang die gereed stond om aan te vallen , ze slaakte een kreet, de boy had het reeds opgemerkt en concentrerde zich op de slang, hij wachtte het juiste ogenblik af, gooide een steen recht tussen de ogen van de slang. Mijn broer was gered.

 • S'morgens ging ze eens kijken naar de kinderslaapkamer, de muur was rood i.p.v. wit, wat krijgen we nou riep ze, Het waren soldatenmieren die de muur en het huis bezet hadden. Het enige dat ze konden doen was ze laten verdertrekken en zeker niet verjagen met DDT of dergelijke, gewoon afwachten tot de colonne mieren vertrokken waren; Duurde wel meer dan 14 dagen.

 • Op een dag was er een dikke Boa in onze tuin (heel grote en dikke slang) van zodra ze gevaar ondervinden willen ze vluchten. Aangezien hij reeds een kip of twee verslonden had, kon hij niet vluchten dus spuwde hij de hele kippen uit. Het gras was hoog dus moeilijk om zoeken waar hij zich verborg. De Boy ging mijn vader halen en die stuurde hulp, een grote stevige dorpeling. Het gras werd met een tiental dorpsgenoten afgesikkeld, en toen kwamen ze aan een plaats waar iedereen ging lopen, behalve die sterke grote man. Hij nam de Boa bij de staart beet en draaide die boven zijn hoofd in een cirkelvormige beweging. Iedereen stond perplex te kijken want dat zijn wurgslangen. Driemaal liet hij het hoofd van de Boa tegen de muur botsen tot de Boa knock-out was; De zwarten dansten van plezier en gingen aan de haal met de slang. Het was een waar festijn want zij aten dat vlees graag. Mijn moeder werd gevraagd om mee te proeven van de lekkernij ze vond het nog lekker ook. "Smaakt naar kip" zei ze lachend.

 • Als het regende namen we steeds de douche in de volle natuur, vonden we leuk.

 • Pusta, Pusta riep mijn broer(waarschijnlijk behielp hij zich met een mengeling van frans en de voertaal) ... wat zo goed als duwen betekende.. PUSTA PUSTA riep mijn broer toen hij in de wagen van mijn vader aan het spelen was, De boy deed het ook en duwde de wagen verder, tot die in de gracht belandde .

 • Zo gingen ze in groep onder de collega's eens zwemmen in een vijver, prachtig gelegen, met een leuke waterval, nadien zou blijken dat deze plaats vol waterslangen zat. Na hun waterpret rilden ze allemaal toen ze zagen dat die slangen daar ook vertoefden.

 • Zo had ze ook als huisdier een wilde papegaai "Coco" die steeds met haar mee op stap ging, hij volgde haar overal waar ze naartoe ging.

 • Op een mooie zomeravond gingen de mannen en oudere jongens na een maaltijd van Moambe vleermuizen schieten als attractie , Ze lieten hun geweer achter in de keuken. De Serge die ook maar 4 jaar was (zoals ik zelf) verbood mij te drinken, ik zei: "ik drink wel" en hij schoot recht in mijn borstkas met alle gevolgen vandien, Dokters zoeken in de Brousse vergeet het maar; Kilometers moesten ze rijden voor ze ter bestemming waren in een klein hospitaal.

 • Als je de reis met de boot ondernam, werd je gedoopt van zodra je de evenaar overstak, Iedereen moest eraan geloven die de evenaar nog nooit had overgevaren. Leute en plezier voor allen je kan het vergelijken met de dopen die de studenten ook doen in België.

 • Mijn ouders waren uitgenodigd bij de dominee op een lekker etentje, Dominee zei mijn vader jij hebt toch zo lekkere eieren hoe komt dat toch ik heb kippen en die leggen nooit eieren! Waarop de Domninee antwoordde: "dat zijn eieren die uwe boy aan ons verkoopt" vraagt maar aan hem waar hij die haalt, is ergens op de markt zijn vrouw brengt die mee. je kon wel raden waar hij die haalde in onze eigen kippenren.

 • Zo hadden we ook een wilde kat. Als ze een slang had gevangen speelde ze daarmee, ze vond het ook lekker vlees. Dan bracht ze steevast de kop als trofee naar de garage .

 • Zo kreeg mijn moeder eens bezoek van een zwarte die waarschijnlijk wel de nieuwe gouverneur kon worden. (Periode 1960) Met veel tromgeroffel kwam hij binnen en hij kwam eens een kijkje nemen hoe de blanken leefden. Mijn moeder in alle staten. Er werd een feestje georganiseerd. Toen mijn vader binnen kwam zei mijn vader. We doen alles gewoon zonder al te veel ceremonie. Mijn vader zwierde zijn plastron en vest uit. Mijn vader zei: het is te warm, mijn moeder dacht jezus wat doet hij nu!!!! Maar het werd een mooi en gezellig feest en iedereen was gelukkig. De zwarte zei dat mijn broer zo intelligent was hij zou zeker een mooie plaats bekleden later hij zou daar zelf voor zorgen. de naam van die zwarte weet ze niet meer.

 • Op zekere dag stapte iemand van de boot in Basankusu mijn vader had veel werk. Hij was iets aan het repareren dat dringend gedaan moest worden aan een boot die voor anker stond en niet verder kon varen. Die blanke man stapte naar mijn vader toe want hij zag niemand anders hij was daar alleen bezig, hameren en sleutelen aan de boot in de snikhete zon. Mijnheer vroeg hij waar is de administrateur directeur. Mijn vader werd bitsig administrateur administrateur directeur directeur!!! keelde hij. Ik ben de administrateur, reparateur en al wat je hier maar kan denken. Die zwarte hier vertikken het om nog een handje te helpen dus moet ik wel alles zelf doen. Kom mij hier nu niet ambeteren want ik heb geen tijd! Toen schaterde die man en hij stelde zich voor. Ik ben van OTRACO gestuurd en moet eens hier een kijkje nemen in de boekhouding en administratie, maar zoals ik zie: heb je het nogal druk. Ik kom wel een ander keertje terug. Neen zei mijn vader we gaan eens goed eten bij mijn vrouw. De kapitein van deze boot heeft mosselen mee en dat mag heeft mijn moeder klaargemaakt mijn vader en de controleur konder ermee lachen

 • Een Bambi die rookte: In de brousse hadden we een bambi, van zodra mijn moeder een cigaret opstak liep hij haar tegemoet, bedelde om een cigaret, want hij kauwde graag tabak.


  Uit tal van anekdotes uit die periode, enkele die mij of lezers sponstaan binnenvallen

  « Frans schreef : Ik had een prachtige griffier, een halfbloed die een beetje middelbare school had gevolgd. Recht werd in het Lingala gesproken, maar de processtukken werden opgesteld in het Frans. Mijn griffier dacht dat hij een bijzondere literaire gave had om Frans te schrijven. Op een dag komt er een man klacht indienen tegen zijn vrouw, die hem bij zijn mannelijke delen had vast genomen - een zeer zware belediging bij de Afrikanen waarop een hoge straf stond. Ik zeg tegen mijn griffier dat hij de verklaringen moet noteren. Na de zitting kom ik naar mijn kantoor om het proces-verbaal te bekijken, dat hij had geschreven en tot mijn verbijstering lees ik: «La femme avait pris son mari par les deux textiles.» Ik liet hem opmerken dat het «les testicules» moest zijn, maar bij een volgende gelegenheid was hij dat mooie woord weer kwijt en toen gaf hij een bloemrijke omschrijving. Te gek eigenlijk. «Sa femme I'avait pris par les deux fruits défendus», had hij heel plechtig genoteerd. Jarenlang ben ik op die plaats gebleven, maar in 1959 werd ik benoemd tot substituut.»

  Jacques Thys schreef ook het volgende : Goud in een luciferdoosje gevonden

  Claes na te kijken

   

  Je kon het niet gek genoeg bedenken maar deze foto illustreert zoals op de achterkant staat : Inauguration du WC en ik mocht het lint doorknippen.

  Er staat ook Martine dans le bras du docteur ? et qui est-il ? aucune idee