Gelezen voor U - Lu pour vous.

Sur internet ou via mail - Op Internet of via mail

Enkele artikels gelezen voor U.

Quelques article lu pour vous.


2019
December news congo-1960

 

Dit jaar ben ik erg geschrokken van de serie die op Canvas werd uitgezonden, tegen het eind van het jaar zullen vele Belgen eens de Congolezen aan het woord laten, echter de serie "Kinderen van Kolonie" is een aanklacht op al wat de Belgen in Congo hebben gerealiseerd, jonge parvenus durven beweren dat wij Belgen lui waren, en enkel de zweep hanteerden. Jongeren die enkel de boeken lezen over wat mis is gegaan in Congo en ons de schuld geven van hun ellende.

Ik dacht dat Canvas een serieuze analyse ging uiteenzetten maar niets is van dit gerealiseerd , de vragen zijn zo gesteld dat je niet anders kan dan negatief antwoorden over de kolonisatie.

Zo schreef Marc Reynebau in de Standard :

Die titel suggereert dat ze is gemodelleerd op de succesrijke reeks Kinderen van de collaboratie van dit voorjaar. Maar dat is niet zo. Die laatste serie gaf een stem aan wie als kind, passief dus, de collaboratie en de ­repressie beleefde, en dus niet aan ­collaborateurs of historici. In de Congo-serie zijn het, toch in de eerste aflevering, niet de kinderen van de kolonie die spreken, maar krijgt de kolonie zelf een stem, via Belgen en Congolezen die deel uitmaakten van die historische realiteit. De weinige jongeren die aan het woord komen, getuigen over wat ze van hun ouders hebben gehoord, of ­geven er duiding bij.

Hoe die getuigen zijn geselecteerd, blijft in het ongewisse; ze worden (net als in Kinderen van de collaboratie) ­alleen geduid met hun geboortejaar, niet met hun plaats of functie in dat verleden waarin ze een actor of getuige waren. Ze moeten zo te zien illustreren wat de serie aan historische verhaal wil brengen – en dat verhaal, dat steunt op recent historisch onderzoek, zal zeker de apologeten van het kolonialisme niet plezieren.

Al leidt de formule ook tot ambiguïteit, wanneer verhalen over kannibalisme of rituele moorden geen uitleg krijgen, of als een getuige de legitimiteit van de kolonisering lijkt te betwisten en ze vergelijkt met de (Duitse) ­bezetting van België, maar even later wel stelt dat de Romeinse bezetting van twintig eeuwen geleden geen bezwaar meer kan oproepen. Zo blijft de reeks hangen tussen een historisch verhaal en een verhaal over de verwerking van dat lastige verleden.

Wat de reeks wel duidelijk maakt, is het extreme paternalistische en repressieve karakter van de kolonisatie, de voorrang die ze gaf aan de economische exploitatie en haar op racistische superioriteitswaan steunende ongelijkheid. En dan zweeg ze nog over de institutionele en juridische apartheid in Belgisch Congo.

Wie zich daar ongemakkelijk bij voelde, kreeg elk spreekrecht ontzegd in wat een Congolese getuige samenvatte met wat hij – in het Nederlands – te horen kreeg: ‘manneke, laat maar zo’. Ook dat ‘manneke’ is hier van ­belang. Dat Congolezen nooit een zeg kregen in de koloniale realiteit, laat staan in hun toekomst, meer nog, dat ze van de Belgen leerden dat repressie of omkoping tot de instrumenten van de macht behoren, verklaart mee het treurige lot dat Congo na de onafhankelijkheid te beurt viel. 

bron tekst : Zie de standard artikel  

Enkele uitspraken van congolezen in de serie ik zou ze eigenlijk hier allemaal moeten uiteenzetten maar wie aandachtig kijkt voelt zich bedrogen zeker als je er geleefd hebt ..

Kinderen van de kolonie, elke dinsdag om 21.20 uur op Canvas.

De vlaming was slecht super slecht, ze waren boeren vertelden de franstaligen ze moesten niet naar de vlaming luisteren, .. en ga zo maar door .. een aanklacht op de kolonie en dan nog eens een zeer eikel punt over taalkwesties in Congo ... wij waren misschien boeren in hun ogen maar echte werkers en geen parvenukes die naar Congo gingen om zich zeer rijk te maken .. kijk naar aflevering twee ik zet hier de link die vertaald is voor franstaligen ..

Met wat is Canvas Bezig ? Ruzie stoken tussen walen en vlamingen het was een feit dat vlamingen veel minder rechten had in de oorlog maar ook veel minder in Congo degene die de plak zwaaiden moest frans spreken .. een mooie illustratie hiervan is deze link .. dat canvas zich eens beter informeert alvorens nonsens te verkondigen op TV dan nog wel ..

De taalkwesties in Belgisch Congo menigen franstalige vrienden hebben me deze artikels kwalijk genomen maar ik trek me daar niets van aan .. de waarheid mag gezegd worden maar geen nonsens of van horen zeggen .. daar hou ik niet van ..

[link te volgen... nog 4 te gaan elke dinsdag avond op canvas]